.......................................[* ειδήσεις & κείμενα για την ελληνική κοινωνία * χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για έναν ελεύθερο και σκεπτόμενο πολίτη *]
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Δημοσκόπηση Guardian: Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ και οκτακομματική Βουλή


Δημοσκόπηση Guardian: Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ και οκτακομματική Βουλή


Οκτακομματική Βουλή και καθαρή πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» ότι θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, σε αναλυτικότατο άρθρο για τις ελληνικές εκλογές που παρουσιάζει στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Στα πρώτα δύο γραφήματα που περιλαμβάνονται στο άρθρο καταγράφοντα τα ποσοστά που έχουν λάβει όλα τα κόμματα από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Οι αναλυτές του «Guardian» υπολόγισαν τον μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων, καταλήγοντας σε μια Βουλή οκτώ κομμάτων, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 4% από τη ΝΔ), τρίτο το Ποτάμι και οριακά εντός βουλής τους ΑΝΕΛ και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε ένα δεύτερο γράφημα ο «Guardian» παρουσιάζει την αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση του συνολικού ποσοστού που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής, με τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία σε ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «Guardian», η πτώση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης θα είναι αισθητή σε αυτές τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής του, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είδε το 17% του 2012 να γίνεται 27% τους επόμενους μήνες και τώρα να βρίσκεται σταθερά μπροστά.
Η εφημερίδα βλέπει πτώση στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, αλλά και στους ΑΝΕΛ, που αν μπουν στη Βουλή, θα είναι με οριακό ποσοστό. Αντιθέτως, βλέπουν το Ποτάμι να λαμβάνει περίπου το 7% των ψηφοφόρων και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου επίσης να βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο.
«Αν γίνει πρωθυπουργός, ο Τσίπρας θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας, μόλις 40 ετών, όταν ο μέσος όρος από το 1974 είναι τα 64 χρόνια. Επιπλέον, θα γίνει ο έκτος πρωθυπουργός από το 2005, οπότε και έγινε καγκελάριος της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ. Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αλλαγών σε πρωθυπουργούς αυτήν τη στιγμή στην Ευρωζώνη», σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι εκλογές αφορούν περισσότερο την οικονομία και λιγότερο την πολιτική.
Στο γράφημα για την υποστήριξη της Ελλάδας προς το ευρώ φαίνεται καθαρά πως πριν από τα χρόνια της κρίσης, μόλις το 50% ήθελε το κοινό νόμισμα. Τα επόμενα χρόνια το ποσοστό υπέρ του ευρώ αυξήθηκε.
Στα άλλα δύο γραφήματα καταγράφεται η πορεία της ανεργίας –με αναφορά και στον εφιάλτη της ανεργίας των νέων– και του χρέους.
Όπως σημειώνει το άρθρο, πολλά από τα προβλήματα των Ελλήνων έμειναν εκτός μεταρρυθμίσεων. Η διαφθορά δεν χτυπήθηκε, η φοροδιαφυγή παραμένει ένας άλυτος γρίφος, ενώ δεν χτυπήθηκε μόνο η μεσαία τάξη, αλλά και ανώτερα στρώματα.
«Η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τη λιτότητα. Άντεξε έξι χρόνια ύφεσης, το ήμισυ των νέων είναι χωρίς δουλειά, ενώ 200.000 έφυγαν για κάποιο ξένο κράτος σε αναζήτηση ευκαιριών. Στο μεταξύ, οι τηλεοπτικές άδειες είναι τζάμπα, οι στρατιωτικές δαπάνες είναι από τις υψηλότερες χωρών του ΝΑΤΟ, το ασφαλιστικό είναι προβληματικό, ενώ στον χώρο της υγείας παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις», αναφέρει το άρθρο.
«Έτσι, δεν είναι έκπληξη ότι επικρατέστερος να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος λέει πως θα καταργήσει τη λιτότητα και ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τα μνημόνια που έθεσε η τρόικα», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
Πηγή: tanea.gr

____________

Περισσότερα: Δημοσκόπηση Guardian: Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ και οκτακομματική Βουλή | E-Radio.gr Daily 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου